Ταρώ & Ερμηνείες: Μεγάλη Αρκάνα

Έφτιαξα αυτήν την σελίδα για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τις κάρτες ταρώ από κοντά. Η ιστορία των ταρώ μας πάει πίσω πολλούς αιώνες (οι πρώτες αναφορές τοποθετούν την εμφάνισή τους στον 14 αιώνα μ.Χ) και σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Ξεκίνησαν ώς τράπουλες παιχνιδιού στις αυλές των βασιλέων και τελικά μετουσιώθηκαν σε εργαλείο μαντικής τέχνης. Και εδώ θα προσθέτω καθημερινά πληροφορίες, μέχρι να ολοκληρωθεί η ερμηνεία τουλάχιστον των πιο βασικών χαρτιών...και δυστυχώς η ημέρα έχει μόνο 24 ώρες...ακόμα κι αν είσαι μάγος...


Η μαντεία των ταρώ: Μύθος και πραγματικότητα

Στην πραγματικότητα η ανάγνωση των ταρώ δεν είναι απλή μαντεία. Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει το μέλλον και όποιος ισχυριστεί κάτι τέτοιο είναι ή ανίδεος ή απατεώνας. Το μέλλον μας κάθε μέρα αλλάζει, μέσα από κάθε διαφορετικό βήμα που κάνουμε, μέσα από κάθε επιλογή μας, κάθε παρόρμηση και κάθε νέο πρόσωπο ή επιρροή που μπαίνει στην ζωή μας. Οι κάρτες ταρώ για να χρησιμοποιηθούν σωστά και με σεβασμό προς τον ενδιαφερόμενο, θα πρέπει να έχουν συμβουλευτικό καθάρα χαρακτήρα. Είναι εικόνες των ατραπών που ανοίγονται στα πόδια μας και αναλύσεις των επιλογών μας. Μπορούν να προβλέψουν πιθανά αποτελέσματα μόνο βάσει των τωρινών μας ενεργειών και να μας συμβουλέψουν ανάλογα, σύμφωνα με την προβολή των τωρινών δεδομένων στο μέλλον.

Διάρθρωση των Ταρώ

Κάθε τράπουλα ταρώ αποτελείται από 78 χαρτιά, τα οποία χωρίζονται ως εξής:
  • Την Μεγάλη Αρκάνα που έχει 22 χαρτιά.
  • Την Μικρή Αρκάνα που αριθμεί 56 χαρτιά και χωρίζεται σε 4 είδη: Σπαθιά, Μπαστούνια, Κούπες και Πεντάκτινα. Η Μικρή Αρκάνα περιλαμβάνει επίσης και 16 χαρτιά που απεικονίζουν πρόσωπα: Βαλές, Ιππότης, Βασιλιάς και Βασίλισσα, για κάθε είδος.
 Επιλογή τράπουλας και επαφή με την ενέργεια της

Υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες είδη ταρώ από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε. Μπορείτε να τα βρείτε σε ειδικά βιβλιοπωλεία και καταστήματα, καθώς και σε online shops στο internet. Το βασικότερο κριτήριο για να επιλέξετε τράπουλα είναι το ένστικτό σας και η αίσθηση που σας προκαλεί η εικονογράφησή της. Όταν βρείτε τελικά αυτή που σας ταιριάζει (και αν ασχοληθείτε ενεργά, πιστέψτε με, θα πάρετε πάνω από μία τράπουλες γιατί κάθε μία θα σας "τραβάει" για διαφορετικούς λόγους), θα πρέπει να την γνωρίσετε. Μην αρχίσετε να "ρίχνετε" αμέσως τα χαρτιά. Κοιτάξτε την, δείτε το κάθε χαρτί ξεχωριστά και νιώστε ότι σας μεταδίδει. Προσωπικά σας συμβουλεύω, αν σκοπεύετε να μελετήσετε τα ταρώ, να κρατάτε σημειώσεις. Αρχικά γράψτε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που σας προκαλει κάθε χαρτί πριν διαβάσετε την ερμηνεία του και συγκρίνοντάς τις προσωπικές σας σκέψεις με τις υπάρχουσες ερμηνείες θα εκπλαγείτε πραγματικά. Και κάτι ακόμα. Κρατείστε την αρχική σας εντύπωση για κάθε χαρτί, γιατί θα έχει σημασία για εσάς. Μην ξεχνάτε ότι οι ερμηνείες που υπάρχουν προέκυψαν από ιστορικά στοιχεία αλλά και από μελετητές που και αυτοί κρατούσαν τις δικές τους σημειώσεις. Επίσης, όταν θα αρχίσετε να διαβάζετε τα χαρτιά, είναι σημαντικό να κρατάτε σημειώσεις για τα αποτελέσματα, ώστε να μπορείτε να ανατρέχετε και να επιβεβαιώνετε ή να αναθεωρείτε. Και τέλος έχετε πάντα υπόψη σας ότι το διάβασμα των ταρώ δεν επιτυγχάνεται με αποστήθηση των ερμηνειών, αλλά με μελέτη μέσα από την εξάσκηση και το ένστικτο.

Σημαντικές συμβουλές: 
  • Πριν εξοικειωθείτε με τα ταρώ, μην τα διαβάζετε για άλλους. Μπορεί αυτά που θα τους πείτε να μην είναι ακριβή και να επηρεάσουν λανθασμένα την κρίση τους, έστω και υποσυνείδητα. Είναι καλύτερο να εξασκηθείτε στον εαυτό σας μέχρι να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να τα χειριστείτε σωστά.
  • Όταν πλέον θα είστε σε θέση να τα ερμηνεύσετε, να λέτε πάντα την αλήθεια, ακόμα κι αν αυτή δεν είναι ευχάριστη. Είναι το ηθικό σας χρέος όταν αναλαμβάνετε αυτόν τον ρόλο. 
  • Μέσα από βιβλία και άλλες πηγές θα βρείτε πολλούς τρόπους ριξίματος της ταρώ. Προέκυψαν από μελέτη και εμπειρία. Μην περιοριστείτε σε αυτούς. Μόλις αποκτήσετε εμπειρία ρίξτε την ταρώ και με τον δικό σας προσωπικό τρόπο που ίσως θα είναι ο καλύτερος, γιατί θα αντιπροσωπεύει εσάς. Και ξεκινάμε...
 
0: Ο Τρελός

Ίσια: Μία νέα αρχή, ένα ταξίδι προς το άγνωστο, αυθορμητισμός, αθωότητα, ώρα για αλλαγή, ανοιχτό μυαλό, ενθουσιασμός, αποβολή του συντηριτισμού και των πεπαλαιωμένων μεθόδων.

Προμηνύει μία νέα περίοδο στην ζωή μας, μία καινούργια φάση στην οποία μπαίνουμε. Μπορεί να έχει την μορφή μίας αναπάντεχης ευκαιρίας που, αν την αδράξουμε, θα μας οδηγήσει σε εντελώς νέα αλλά και άγνωστα μονοπάτια. Ανάλογα με τα χαρτιά γύρω από τον Τρελό, μπορούμε να διακρίνουμε αν θα πρέπει ή όχι να ακολουθήσουμε αυτήν την νέα κατεύθυνση. Αν η ερώτηση είχε να κάνει με ερωτικά θέματα, τότε το χαρτί αυτό μας προϊδεάζει για μία νέα σχέση που πρόκειται να δημιουργηθεί ή για κάποιο νέο και εντελώς διαφορετικό ως χαρακτήρα πρόσωπο που θα μπει στην ζωή μας. Όσον αφορά επαγγεματικά ή πνευματικά ζητήματα, ο Τρελός σημαίνει πως οι άνθρωποι που θα γνωρίσουμε αυτή την περίοδο θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην προσωπική ή την επαγγελματική μας ανάπτυξη, ωρίμανση και εξέλιξη. Ως γενικότερη αίσθηση, μας προτρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με αυθορμητισμό και ενθουσιασμό και υπαινίσσεται ότι δεν θα μας έβλαπτε αν τώρα παίρναμε μερικά ρίσκα παρακινημένοι από αισιοδοξία και θετική ενέργεια.  Επίσης, ο Τρελός μας υποδεικνύει πως ίσως θα πρέπει να δούμε ένα υπάρχον πρόβλήμα με μία καινούργια και φρέσκια οπτική, η οποία τελικά θα δώσει την λύση και ότι θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες. Συνδυασμένος με το Άρμα, τον Τροχό της Τύχης και τον Κόσμο, ο τρελός ενδέχεται να σημαίνει κυριολεκτικά ένα ταξίδι που πρόκειται να κάνουμε.

Ανάποδα: Ανοησία, επιπολαιότητα, φόβος για το άγνωστο, φτωχή κρίση, έλλειψη ορθής προοπτικής, ανικανότητα ολοκλήρωσης σχεδίων, εμμονή.

Όταν εμφανίζεται ανάποδα, ο Τρελός μας προειδοποιεί να σκεφτούμε πολύ προσεκτικά προτού πάρουμε αποφάσεις που ενέχουν ρίσκο και να ζυγιάσουμε ιδιαίτερα τα υπέρ και τα κατά. Μπορεί επίσης να μας τονίζει ότι κολλάμε με εμμονή στις ιδέες μας, αντί να τις αναθεωρήσουμε βάσει των καταστάσεων που ζούμε. Ίσως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα οφείλονται σε επιπολαιότητα και απρονοησία δική μας ή τρίτων. Ο Τρελός ανάποδα σημαίνει επίσης ότι η κρίση μας αυτή τη στιγμή ίσως είναι λανθασμένη ή ότι οι συμβουλές που δεχόμαστε από κάποιους δεν είναι οι καλύτερες ή η σωστότερες για το πρόβλημά μας. Ακόμη μπορεί να υπαινίσσεται ότι κάποιοι άνθρωποι στην ζωή μας δεν μας είναι τόσο πιστοί όσο νομίζουμε, σε ερωτικό ή σε φιλικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Η πέτρα που σύμφωνα με το μυστικισμό αντιπροσωπεύει το χαρτί του Τρελού είναι ο αχάτης.


1: Ο Μάγος

Ίσια: Συγκέντρωση σε συγκεκριμένους στόχους, κατοχή εξειδικευμένης γνώσης, πειθαρχημένη και δημιουργική δράση, μεταμόρφωση μέσα από την δύναμη της θέλησης, αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση.

Είστε σε θέση να επιτύχετε τους στόχους σας μέσα από ιδιαίτερες γνώσεις και δεξιότητες τις οποίες κατέχετε και τις οποίες αποκτήσατε μέσα από προσπάθεια και πειθαρχημένη εκπαίδευση. Ο Μάγος σας προτρέπει να ξεκινήσετε οποιοδήποτε εγχείρημα ή να θέσετε σε εφαρμογή οποιοδήποτε σχέδιό σας, γιατί η στιγμή είναι η σωστή. Είστε κυρίαρχος του εαυτού σας και όλες οι συνθήκες είναι για σας ευνοϊκές. Γενικότερα, ο Μάγος μας καλεί να παρατηρούμε τα πάντα γύρω μας, να πειραματιστούμε, να είμαστε ευπροσάρμοστοι στην αλλαγή, να τελειοποιήσουμε τις γνώσεις και τις δεξιότητές μας, ώστε να δημιουργούμε πάντα τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Ανάποδα: Αναποφασιστικότητα, αδυναμία, μπλοκάρισμα της δημιουργικότητας, διαστρεβλωμένη αντίληψη, μη ρεαλιστική στοχοθέτηση, λάθη, κακή χρήση δεξιοτήτων και γνώσεων ή παντελής έλλειψη τους, απουσία αυτοπεποίθησης, αδυναμία θέλησης, χειραγώγηση, αποφυγή προβλημάτων, εξαπάτηση.

Ίσως προσποιήστε ότι γνωρίζετε πολλά, ενώ στην πραγματικότητα έχετε άγνοια. Ενδέχεται να αδυνατείτε να επιτύχετε τους στόχους σας γιατί σας λείπει η απαραίτητη γνώση ή τα απαιτούμενα εργαλεία. Ο Μάγος ανάποδα μπορεί επίσης να σας συμβουλεύει ότι θα πρέπει να ξεπεράσετε κάποιο μπλοκάρισμα που έχετε και να πιστέψετε στις γνώσεις και τις ικανότητές σας, γιατί αυτή η αναποφασιστικότητα  και η αδυναμία θέλησης προκαλούν καθυστερήσεις και εμπόδια. Ο Μάγος ανάποδα συχνά ενέχει την έννοια της εξαπάτησης και της χειραγώγησης. Θα πρέπει λοιπόν να κοιτάξετε γύρω σας και μέσα σας, γιατί μπορεί να είστε εσείς αυτός που προσπαθεί να εξαπατήσει, να χειραγωγήσει ή αυτός που λειτουργεί εγωϊστικά αδιαφορώντας για τους άλλους. Σε ερωτικά θέματα, μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος χρησιμοποιεί σεξουαλικά τον σύντροφό του, χωρίς να ενδιαφέρεται για συναισθηματικές δεσμεύσεις. Γενικότερα, Ο Μάγος ανάποδα έρχεται για να μας δείξει ότι θα πρέπει να είμαστε λιγότερο ματεριαλιστές, εγωϊστές και πρόθυμοι να χειραγωγούμε καταστάσεις.

Η πέτρα που σύμφωνα με το μυστικισμό αντιπροσωπεύει το χαρτί του Μάγου είναι το κουάρτζ.

2: Η Μεγάλη Ιέρεια


Ίσια: Ανεπτυγμένη διαίσθηση, εσωτερισμός, πνευματικός κόσμος, πνευματικές δυνάμεις, ηθική καθοδήγηση, βοήθεια, συμβουλή, το υποσυνείδητο, εσωτερική γνώση, αποκρυφιστική σοφία, μυστικό, κρυφές καταστάσεις, υποβόσκοντα ζητήματα, αφανείς επιρροές, αγάπη χωρίς σαρκική επαφή, ζωή χωρίς αντρική παρουσία, αποχή από την σαρκική επαφή, μειωμένη λίμπιντος, θηλυκό μυστήριο, η Ψυχή, Anima.

Η Μεγάλη Ιέρεια μας προτρέπει να ακούσουμε το ένστικτό μας και να ακολουθήσουμε την διαίσθησή μας. Ας σταθούμε για ένα λεπτό και ας στραφούμε στον εαυτό μας για να επικοινωνήσουμε με την φωνή μέσα μας που μας καθοδηγεί σωστά. Είναι η καλύτερη στιγμή για περισυλλογή, διαλογισμό, προσευχή και γενικότερα για να ασχοληθούμε με πνευματικά ζητήματα. Μπορεί επίσης να μας υποδεικνύει ότι στην ζωή μας παραφιλάει ένα μυστικό, μία κρυμμένη γνώση που σύντομα θα μας αποκαλυφθεί. Σε μερικές περιπτώσεις η Μεγάλη Ιέρεια σημαίνει ότι έχουμε μία ροπή προς τον αποκρυφισμό, τον μυστικισμό, την ενασχόληση με την ψυχολογία ή την ψυχανάλυση και γενικότερα με θέματα που άπτονται των κρυφών πτυχών της ζωής και της ανθρώπινης ύπαρξης. Παράλληλα καταδεικνύει ότι η σεξουαλικότητά μας δεν βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και περνάμε μία αδιάφορη περίοδο όσον αφορά τα ερωτικά ζητήματα. Η Μεγάλη Ιέρεια μπορεί να σημαίνει ότι μία γυναίκα με ανεπτυγμένη την διαίσθηση και την εσωτερική γνώση θα μας συμβουλέψει και θα μας βοηθήσει.

Ανάποδα: Αγνοούμε ή χειριζόμαστε λάθος την διαίσθησή μας, δεν επενδύουμε στην περισυλλογή, καταπιεσμένα συναισθήματα, προκατάληψη, ειμαστε απλοί παρατηρητές στα γεγονότα της ζωής μας, υπερβολική προσκόληση στην λογική και την υπερανάλυση, δεν μας φαίνεται κάτι σωστό αλλά παρόλα αυτά το πραττουμε, ρηχότητα, έλλειψη συναισθηματικού ελέγχου, εκπτώσεις στο συναίσθημα, υστερικά ξεσπάσματα, επιφανειακός χαρακτήρας, αυξημένο σεξουαλικό ενδιαφέρον, μυστικά που αποκαλύπτονται.

Η Μεγάλη Ιέρεια ανάποδα μας προειδοποιεί ότι δεν δίνουμε την απαιτούμενη προσοχή στα συναισθήματα και τις ανάγκες μας ή ότι η καθημερινότητά μας είναι τόσο πολυάσχολη που δεν έχουμε χρόνο για τον εαυτό μας. Ίσως είμαστε υπερβολικά ορθολογιστές και με οδηγό μόνο την λογική δεν μπορούμε να φτάσουμε στην λύση ενός προβλήματος. Ίσως η συμπεριφορά μας προς τους άλλους δείχνει προκατάληψη και βασίζεται σε υποκειμενικά και λανθασμένα κριτήρια. Θα πρέπει να έχουμε πλήρη και αντικειμενική άποψη για τα πράγματα προτού προχωρήσουμε σε αποφάσεις. Η Μεγάλη Ιέρεια μπορεί επίσης να μας δείχνει ότι κάποιος από το περιβάλλον μας βρίσκεται εκτός ελέγχου και είναι έρμαιο υστερικών κρίσεων και συναισθηματικής αστάθειας. Στον ερωτικό τομέα μπορεί να σημαίνει ότι η έντονη σεξουαλική μας επιθυμία θολώνει την ορθή μας κρίση και θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Τέλος, η Μεγάλη Ιέρεια ανάποδα ενδεχομένως να μας προειδοποιεί για κρυμμένους εχθρούς, και ειδικά για μία σκληρή γυναίκα που εμφανίζεται στην ζωή μας. 

 

3: Η ΑυτοκράτειραΊσια:Η μητρική φιγούρα, η θεραπευτική δύναμη, η αφθονία, η βασίλισσα της Ζωής, η αγάπη, η αρμονία, η οικονομική ευμάρεια. Γενικά θα λέγαμε το χαρτί που περιγράφει καλύτερα την απόλυτη και πλήρη ευτυχία, ειδικά για μία γυναίκα. Η Αυτοκράτειρα είναι ένα χαρτί καλής τύχης, δημιουργικότητας, γονιμότητας και γυναικείας σεξουαλικότητας. Για τον εργασιακό τομέα δείχνει πως όλες μας οι προσπάθειες και οι κόποι επιτέλους θα ευοδωθούν, ότι θα έχουμε μία οικονομική απολαβή ώς έμπρακτη αναγνώριση ή ότι μία καλλιτεχνική προσπάθεια θα αποδόσει καρπούς. Για τις σχέσεις μας δηλώνει σεξουαλική ικανοποίηση ή και γάμο. Μπορεί επίσης να σημαίνει εγκυμοσύνη, ειδικά όταν συνδυάζεται με το 3 κούπα. Αν είστε ήδη έγκυος σας λέει ότι όλα θα πάνε καλά και θα έχετε έναν ομαλό και φυσιολογικό τοκετό. Ως πρόσωπο η Αυτοκράτειρα είναι η μητέρα, η σύζυγος, μία γυναίκα που παίζει σημαντικό ρόλο. Μία γυναίκα που είναι φιλεύσπλαχνη, που βοηθάει. Αν ρίχνουμε τα χαρτιά σε κάποιον άντρα, μπορεί ακόμη να αναπαριστά την γυναίκα των ονείρων του.

Ανάποδα: Ένα εμπόδιο στο δρόμο μας, στατικότητα, αδυναμία ή άρνηση να αναπτυχθούμε, να ωριμάσουμε. Μπορεί ακόμη να σημαίνει ότι αφήνουμε να χαθούν κάποιες σημαντικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται σπάνια. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι ενδεικτική για αδυναμία σύλληψης παιδιού και για προβλήματα στην εγκυμοσύνη ή ακόμη και για μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Στις σχέσεις ίσως περιγράφει μία σχέση βασισμένη μόνο στο σεξ, χωρίς δεσμεύσεις ή συναισθηματικό υπόβαθρο. 

Γενικότερα, η Αυτοκράτειρα όταν εμφανίζεται ανάποδα μας λέει ότι αισθανόμαστε μπλοκαρισμένοι, αδύναμοι να παράγουμε ή να δημιουργήσουμε. Ίσως επίσης δίνουμε περισσότερη σημασία στα υλικά αγαθά και δεν επενδύουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα που μας χρειάζονται. Ταυτόχρονα μας υποδεικνύει ότι ίσως επηρεαζόμαστε από κατάθλιψη, ότι ο ψυχισμός μας είναι αρκετά βεβαρημένος και δεν είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι. Όσον αφορά την εργασία και τα οικονομικά μας δείχνει ότι πάσχουμε αρκετά σε αυτόν τον τομέα και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να έχουμε μεγαλύτερο έλεγχο και αυτοσυγκράτηση γιατί έρχονται δύσκολες εποχές. Αν αναπαριστά συγκεκριμένο πρόσωπο, τότε ίσως απεικονίζει μία γυναίκα ελευθερίων ηθών ή ακόμη και ένα πρόσωπο χωρίς βάθος συναισθημάτων. Αν πρόκειται για τον εργασιακό τομέα, αναπαριστά έναν μη παραγωγικό άνθρωπο. 
 

4: Ο Αυτοκράτορας


Ίσια: Η πατρική φιγούρα, η τάξη πραγμάτων, ο έλεγχος, η ισχύς. Ο αυτοκράτορας υποδεικνύει έναν άντρα με επιρροή, με δύναμη. Είναι ένα καθαρά αντρικό χαρτί που φανερώνει αυτοεπιβεβαίωση και κοινωνικό ή οικονομικό status. Θα μπορούσαμε επίσης να το περιγράψουμε ως το χαρτί της πραγματικόιτητας, του κόσμου των ενηλίκων, της κοινωνικής δομής. Ο Αυτοκράτορας εκφράζει την φιλοδοξία, την επιτυχία, την καταξίωση, την ασφάλεια και φυσικά την απόλυτη Λογική. Είναι ουσιαστικά στον αντίποδα της Μεγάλης Ιέρειας και της Αυτοκράτειρας, που ως καθαρά θηλυκά χαρτιά εκφράζουν και το συναίσθημα, τον εσωτερικό κόσμο, την διαίσθηση και την παρόρμηση.

Γενικότερα ο Αυτοκράτορας σε ένα ρίξιμο για τον εργασιακό τομέα υποδηλώνει ότι επίκειται μία προαγωγή που θα επιβραβεύσει μία πολύ καλά οργανωμένη προσπάθεια. Ανάλογα με τα γύρω χαρτιά μπορεί επίσης να σημαίνει ότι υπάρχει ένας υπολογίσμος αντίπαλος που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ή κάποιον με εξουσία με τον οποίο θα έρθει η ώρα να αναμετρηθούμε. Ως χαρτί που προσδίδει κάποια χαρακτηριστικά στον ενδιαφερόμενο, φανερώνει άνθρωπο που διέπεται και ενεργεί με μοναδικό γνώμωνα την λογική. Μία προσωπικότητα συγκροτημένη και σταθερή, υπεύθυνη. Είναι επίσης το χαρτί που συμβολίζει τον σεβασμό των άλλων, την ισχύ, την αναγνώριση, την εξουσία και τον ορθολογισμό. Μας δείχνει ότι χτίζουμε μία πολύ σημαντική θέση μέσα στην κοινωνία και τον κόσμο γενικότερα.
Ώς πρόσωπο ο Αυτοκράτορας είναι ο πατέρας, ο σύζυγος,  ο εργοδότης, γενικά κάποιος με ισχύ και εξουσία. 
 Ανάποδα: Έλλειψη προόδου, άρνηση να μεγαλώσουμε, να εξελιχθούμε, να ωριμάσουμε. Τρέχουμε με δειλία μακριά από προβλήματα και από δύσκολες καταστάσεις. Μπορεί επίσης να σημαίνει κατάχρηση δύναμης και εξουσίας, ή ότι χρησιμοποιούμε υπερβολικά την λογική με αποτέλεσμα να εξουδετερώνουμε το συναίσθημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις υποδεικνύει ότι παραβαίνουμε εντολές ή νόμους και ότι αδυνατούμε να υπακούσουμε σε νομικές ή ηθικές υποταγές. Στον τομέα των σχέσεων σημαίνει ότι νιώθουμε κατώτερος από το ταίρι μας, ότι είμαστε το αδύναμο πρόσωπο σε μία σχέση  ή ότι εμπλεκόμαστε με κάποιον που είναι εντελώς ανώριμος. Στον εργασιακό τομέα σημαίνει ότι απλώς προς το παρόν δεν θα αναγνωριστεί η αξία μας και ότι βρισκόμαστε σε στασιμότητα. Ως πρόσωπο ο Αυτοκράτορας ανάποδα φανερώνει έναν ανώριμο άνθρωπο ή έναν τυραννικό βίαιο άντρα, έναν δειλό που καταχράται την δύναμή του. Επίσης μπορεί να δείχνει πρόσωπο που είναι αγκιστρωμένο στους γονείς του και αρνείται να μεγαλώσει.

 

5: Ο Ιεροφάντης


Ίσια: Οι παραδοσιακές αξίες, το status quo, το καθεστώς. Παράλληλα, επίσημο αξίωμα, υψηλή θέση. Η καλή και σοφή συμβουλή. Σοβαρότητα, μονογαμία, συντηριτισμός. Το κοινωνικό προσωπείο. Η οργανωμένη θρησκεία, το κατέστημένο, το "σύστημα".
Γενικότερα ο Ιεροφάντης μπορεί να φανερώνει πνευματική ανάπτυξη και προσπάθεια βελτίωσης σε αυτό το επίπεδο. Δείχνει μία αφοσίωση στους κανόνες και την ηθική. Επίσης, ανάλογα πάντοτε με τα γύρω χαρτιά μας δηλώνει την παρουσία κάποιου σοφού ανθρώπου που έρχεται να μας καθοδηγήσει ή ακόμη και κάποιου που ως επάγγελμα εξασκεί αυτό του δασκάλου ή του καθηγητή. Ακόμη, ίσως δηλώνει ότι θα συμμετάσχουμε σε μία επίσημη τελετή, όπως για παράδειγμα έναν γάμο, σε μία σημαντική κοινωνική εκδήλωση, ή ότι ακόμη θα νιώσουμε την ανάγκη να βρεθούμε σε έναν λατρευτικό χώρο για να έρθουμε σε επάφή με τον Θεό. Σε θέματα αγάπης ο Ιεροφάντης υποδεικνύει μία καθαρά πλατωνική αγάπη, έναν αγνό και άδολο δεσμό. Σε εργασιακά θέματα μας δείχνει ότι κάποιος σημαντικός άνθρωπος στην δουλειά μας θα μας ξεχωρίσει και θα μας δώσει ιδιαίτερη προσοχή βοηθώντας μας να καταφέρουμε ή να κατακτήσουμε κάτι. Τέλος, ο Ιεροφάντης ίσως αντιπροσωπεύει κάποιον ειδικό, ή σύμβουλο τις υπηρεσίες του οποίου θα χρειαστούμε. ως πρόσωπο, ο Ιεροφάντης αντιπροσωπεύει εκπαιδευτικούς, συμβούλους, πρόσωπα σοφά που θέλουν να βοηθήσουν, πνευματικούς οδηγούς, άτομα με παραδοσιακές αξίες.

Ανάποδα: Μία κακή συμβουλή. Ανορθόδοξες μέθοδοι και προσεγγίσεις. Στενοκεφαλιά, δογματισμός, ισχυρογνωμοσύνη. 

Γενικότερα όταν ο Ιεροφάντης εμφανίζεται ανάποδα αλλά τα γύρω χαρτιά του προσδίδουν θετική ερμηνεία, μας δείχνει ότι για την αντιμετώπιση κάποιου ζητήματος καταφεύγουμε σε ανορθόδοξες μεθόδους. Ίσως η παραδοσιακή γνώση και η πεπατημένη οδός δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση. Τόλμησε να είσαι διαφορετικός, προοδευτικός. Δοκίμασε νέα πράγματα. Μην φοβάσαι, βγάλε το προσωπείο που φοράς και δείξε στους άλλους ποιος πραγματικά είσαι και τί πραγματικά πρεσβεύεις.

Αν τα γύρω χαρτιά μας δείχνουν την αρνητική πλευρά του Ιεροφάντη, τότε μας προειδοποιούν ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο φανατισμού, ότι έχουμε προσκολληθεί δογματικά στις απόψεις μας, με αποτέλεσμα να μην βλέπουμε πλέον καθαρά και να πέφτουμε έξω στις εκτιμήσεις μας. Σημαίνει ότι σκεφτόμαστε και πράττουμε αντίθετα από την αρετή και τα θετικά χαρακτηριστικά του Ιεροφάντη. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι μία συμβουλή που μας δίνεται είναι λανθασμένη ή ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι δεν θα μας βοηθήσουν. Ο Ιεροφάντης ανάποδα ίσως μας δείχνει ότι κάποια επίσημη τελετή ή συμβάν θα αναβληθεί. Αν ρωτάμε για αισθηματικά ζητήματα, τότε η επισημοποίηση του δεσμού δεν είναι ενδεδειγμένη αυτήν την χρονική στιγμή.

6: Οι Εραστές


Ίσια: Ρομαντική αγάπη, μία ερωτική συνεύρεση. Ένα δίλημμα, η ανάγκη να επιλέξουμε. Μία σημαντική απόφαση. Δέσμευση, αρραβώνας, γάμος. Διχασμός ανάμεσα σε δύο εραστές.

Γενικότερα οι Εραστές εμφανίζονται όταν πρέπει να πάρουμε μία πολύ σημαντική απόφαση για την ζωή μας και βρισκόμαστε ανάμεσα σε δύο επιλογές. Το χαρτί αυτό σε προτρέπει να σκεφτείς καλά και ώριμα τις συνέπειες της απόφασης αυτής καθώς και ότι διακυβέβευται. Ίσως επίσης σημαίνει ότι βρίσκεσαι σε μία περίοδο που δοκιμάζεσαι προκειμένου να περάσεις στο επόμενο στάδιο της εξέλιξής σου. Στον αισθηματικό τομέα προμηνύει μία ερωτική σχέση που όμως εμπεριέχει δοκιμασία και επιλογή ανάμεσα σε δύο πρόσωπα. Υποδεικνύει μία επικείμενη ερωτική σχέση ή ακόμη το γεγονός ότι κάνεις βήματα προκειμένου να προσελκύσεις κάποιον στην ζωή σου, αλλάζοντας στυλ, αγοράζοντας καινούργια ρούχα και προσέχοντας την εξωτερική σου εμφάνιση. Ίσως σε απασχολεί η δέσμευση σε μία σχέση, ή δείχνει μία περίοδο σεξουαλικής προσαρμογής. Ενδεχομένως ο ένας εκ των δύο εμπλεκόμενων προσώπων να σκέφτεται τον γάμο ή την επισημοποίηση της σχέσης με αρραβώνα. Αν στο ίδιο ρίξιμο εμφανίζεται κοντά και το 2 κούπα ίσιο, τότε βρίσκεσαι σε μία πραγματικά σοβαρή και σημαντική για την ζωή σου ερωτική σχέση. Στον επαγγελματικό τομέα σου δείχνει και πάλι ότι καλείσαι να ζυγίσεις τα δεδομένα ώριμα και να καταλήξεις σε μία σημαντική απόφαση. Μπορεί επίσης να σημαίνει έναν συνεταιρισμό ή την επιλογή ανάμεσα σε δύο άτομα προκειμένου να συνεργαστείς με τον έναν εκ των δύο. Σε θέματα υγείας το χαρτί των Εραστών σημαίνει θεραπεία, ίαση και πνευματική προστασία.
Αν οι Εραστές υποδεικνύουν κάποιο πρόσωπο, τότε είναι οι εραστές, τα ζευγάρια, οι συνέταιροι σε επαγγελματικό επίπεδο, οι καλοί φίλοι.

Ανάποδα: Μία λάθος απόφαση, μία κακή επιλογή. Το τέλος μίας αγάπης, ο φόβος για δέσμευση, απιστία, σεξ χωρίς αγάπη, ανώριμη αντιμετώπιση μίας ερωτικής σχέσης. Μία σχέση με προβλήματα, χωρισμός, διαζύγιο, καυγάδες.

Στα συναισθηματικά μπορεί να σημαίνει ότι πλήγωσες κάποιον ή το αντίθετο, ότι πληγώθηκες εσύ. Ίσως περνάς την διάλυση ενός δεσμού και το τέλος ενός έρωτα. Οι Εραστές ανάποδα μπορεί να δείχνουν ότι δύο άνθρωποι προσπάθησαν να τα βρουν, να έρθουν κοντά, αλλά απέτυχαν και τώρα αμβισβητούν την αγάπη τους. Ανάλογα με την περίπτωση το χαρτί ίσως σε προειδοποιεί ότι αυτή τη στιγμή είσαι σε μία επιβλαβή ερωτική σχέση που σου προξενεί κακό. Ο φόβος κάποιου από τους δύο να δεσμευτεί προκαλεί προβλήματα στην σχέση. Θα πρέπει να παίρνεις την ευθύνη για την συμπεριφορά και τις αποφάσεις σου. Αν αντιμετωπίζεις μία πραγματικά σημαντική απόφαση και δεν μπορείς να καταλήξεις, ζήτα από κάποιον που γνωρίζει τί κάνει να σε βοηθήσει. Σε ρίξιμο που αφορά την υγεία, ή όταν το υποδεικνύουν τα γύρω χαρτιά, μερικές φορές οι Εραστές ανάποδα μπορεί να μαρτυρούν ένα πρόβλημα υγείας. 
Με την έννοια των συγκεκριμένων προσώπων, φανερώνει κάποιον που αντιμετπίζει ένα τρομερό δίλημμα, δύο ανθρώπους που είναι αντίπαλοι, αυτούς που δεν έχουν δεσμευτεί, κάποιους που βρίσκονται σε μία πολύ άσχημη σχέση. 

7: Το Άρμα

Ίσια: Πρόοδος μέσα από την εξισορρόπηση αντίθετων δυνάμεων. Αποφασιστικότητα, κατάκτηση, ισχυρή θέληση, θρίαμβος, φιλοδοξία. Μπορεί επίσης να σημαίνει μέσα μεταφοράς και μετακίνηση, απόκτηση καινούργιου αυτοκινήτου.

Το Άρμα υποδηλώνει την αναγκαιότητα να μείνουμε συγκεντρωμένοι και να αποκτήσουμε τον απόλυτο έλεγχο των καταστάσεων προκειμένου να συνεχίσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά. Σημαίνει ότι έχουμε την ικανότητα να επιτύχουμε σε κάθε εγχείρημα, αρκεί να ισορροπήσουμε τις φιλοδοξίες, τα θέλω μας, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες μας που βρίσκονται σε σύγκρουση μέσα μας. Κάποιες φορές, ανάλογα με τα χαρτιά που υπάρχουν γύρω, μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις και την ροή των πραγμάτων που εμείς θέσαμε σε κίνηση, και να μην προβούμε σε δραστικές αλλαγές. Ίσως πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή και να την επιβάλλουμε με ακλόνητη αποφασιστικότητα προκειμένου να επιλύσουμε θέματα αντικρουόμενων συμφερόντων. Θα βγεις νικητής αν μείνεις εμμείνεις στις αποφάσεις σου και προχωρήσεις μπροστά συγκεντρωμένος πάντα στον τελικό σου στόχο. Γενικότερα, ανεξάρτητα από την φύση του ερωτήματος για το οποίο ρίχνουμε την Ταρώ, το Άρμα μας δείχνει ότι η τρέχουσα κατάσταση θα επιλυθεί προς το συμφέρον μας. Το χαρτί αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει κυριολεκτικά ταξίδι, μετακίνηση, απόκτηση καινούργιου αυτοκινήτου.

Όταν αντιπροσωπεύει πρόσωπο: Αυτοί που βγαίνουν νικητές, όσοι έχουν ψυχική ηρεμία, επαγγελματίες οδηγεί, αγγελιαφόροι, στρατιωτικοί, σωφέρ, ταξιδιώτες.


Ανάποδα:
κατάσταση εκτός ελέγχου. Αίσθηση απελπισίας, μία κατάσταση που μας ξεπερνάει. Ριψοκίνδυνη και αλόγιστη συμπεριφορά. Έλλειψη κατεύθυνσης και συγκεκριμένου σκοπού. Σύγκρουση. Ενέργεια που σπαταλιέται σε λάθος τομείς.

Γενικότερα υποδεικνύει ότι δεν νιώθουμε ο εαυτός μας και έχουμε την αίσθηση ότι δεν έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας και όσων είναι σημαντικά για μας. Ίσως ξεστρατίσαμε από το μονοπάτι που είχαμε χαράξει στην ζωή μας. Ίσως να πρέπει να επιλύσουμε μια κατάσταση που εμπλέκει αντικρουόμενα συμφέροντα και δυνάμεις. Βρισκόμαστε στην μέση μιας διαφωνίας. Μπορεί επίσης να μας προειδοποιεί ότι μάλλον αναλάβαμε περισσότερες ευθύνες και καθήκοντα από όσα αντέχουμε. Σε περίπτωση που το Άρμα έχει κυριολεκτική σημασία, υποδεικνύει μία βλάβη αυτοκινήτου ή μεταφορικού μέσου ή πρόβλημα στην διεξαγωγή ενός ταξιδιού.

Όταν αντιπροσωπεύει πρόσωπο: Άνθρωποι που δημιουργούν ή εμπλέκονται σε διαμάχες. Ανισόρροπα άτομα. Ριψοκίνδυνοι και απρόσεχτοι οδηγοί. Άνθρωποι που ενεργούν βάσει παρορμήσεων, χωρίς λογική.


8. *Η Δύναμη


Ίσια:
Εσωτερική δύναμη

Ισχύς. Δύναμη. Δύναμη της θέλησης. Αυτοπειθαρχία και πίστη στις δυνατότητές μας. Ηρωισμός. Προστασία. Θάρρος, ενέργεια, σωματική δύναμη.

Τώρα είναι η στιγμή να πιστέψουμε στον εαυτό μας. Θα πρέπει να στηριχθούμε στην εσωτερική μας δύναμη και στην υπομονή για να λύσουμε με επιτυχία τα προβλήματά μας. Βρίσκεστε σε θέση ισχύος και μπορείτε να αντιμετωπίσετε καταπρόσωπο όποιον σας εκμεταλλεύεται και σας φέρεται με άσχημο τρόπο. Μία διπλωματική προσέγγιση ίσως είναι η καλύτερη τακτική. Εάν σας ενδιαφέρουν θέματα υγείας, η Δύναμη φανερώνει ίαση και αποθεραπεία καθώς και ενδυνάμωση.

Πρόσωπα: Γυμναστές, αθλητές, πρόσωπα που κάνουν βαριά σωματική εργασία. Θα μπορούσαν να είναι επίσης θεραπευτές ή άνθρωποι με ήπιο χαρακτήρα αλλά ατσαλένια θέληση. Διαμεσολαβητές. Κάποιες φορές, ανάλογα με τα υπόλοιπα χαρτιά, η Δύναμη αντιπροσωπεύει κάποιο πρόσωπο που νιώθει άνετα με την έντονη σεξουαλικότητά του και τις προτιμήσεις του και ίσως κάποιον που έχει αποδεχθεί την σκοτεινή πλευρά του χαρακτήρα του. 


Ανάποδα: Αδυναμία, ασθένεια.

Κάποιος που δέχεται κακοποίηση. Αδυναμία, ανικανότητα, φόβος, εκφοβισμός, ανασφάλεια. Σωβινισμός, κατάχρηση εξουσίας. Φανατισμός. Έλλειψη αυτοπειθαρχίας, έρμαιο των ταπεινών μας ενστίκτων.

Το θέμα που σας αφορά σας έχει κουράσει, σας έχει ρουφήξει την ζωτικότητα, σας έχει εξαντλήσει. Η Δύναμη ανάποδα σας συμβουλεύει ότι δεν είναι η σωστή στιγμή για να πιέσετε μία κατάσταση. Ίσως είναι η ώρα να αποδεχτείτε τους φόβους και τις ανασφάλειες σας και να συμφιλιωθείτε με ότι σας τρομάζει. Ίσως βασίζεστε υπερβολικά σε άλλους ή χρησιμοποιείτε ουσίες και αλκοόλ ως δεκανίκια. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι κάποιος σας εκφοβίζει, σας εκμεταλλεύεται. Βρείτε την δύναμη να σηκωθείτε ξανά στα πόδια σας και να παλέψετε. Σε κάποιες περιπτώσεις η Δύναμη αντεστραμμένη σημαίνει κυριολεκτικά εξάντληση, υπερκόπωση, εξασθένηση, αρρώστια. Σας προειδοποιεί αν νιώθετε έτσι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, ή ανάλογα με τα γύρω χαρτιά, σας μιλάει για ένα δικό σας πρόσωπο που χρειάζεται βοήθεια λόγω κάποιας ασθένειας.

Πρόσωπα: Ασθενείς, άρρωστοι και εύθραυστοι σωματικά άνθρωποι. Πρόσωπα σε εξάρτηση από άλλους. Χρήστες ουσιών. Διαταραγμένες και συχνά διχασμένες προσωπικότητες. Οι δειλοί και οι όσοι κλαίγονται συνεχώς.

* Σε κάποιες τράπουλες το χαρτί της Δύναμης έχει τον αριθμό 11


9. Ο Ερημίτης


Ίσια: Εσωτερική αναζήτηση

Διαλογισμός, ενδοσκόπηση, αυτοκριτική. Ανακάλυψη νέων πτυχών του εαυτού μας. Απομόνωση, διακριτικότητα, υπομονή. Ενασχόληση με την ψυχική μας υγεία. Ανάγκη να κρατήσουμε αποστάσεις από όλους.

Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου θα πρέπει οικειοθελώς να απομακρυνθούμε λίγο από όσα μας περιβάλλουν και να κάνουμε ένα βήμα πίσω ώστε να ανακτήσουμε την σωστή προοπτική των πραγμάτων. Διαλογισμός, εσωτερική αναζήτηση και ηρεμία μας χρειάζονται αυτήν την στιγμή. Αν πρέπει να πάρετε δύσκολες αποφάσεις, κάντε το με ηρεμία, με πολλή σκέψη και αναζητήστε κάποιον που μπορεί να σας βοηθήσει με σωστές συμβουλές. Ίσως ήρθε η στιγμή να μελετήσετε σοβαρά και διεξοδικά κάτι που σας ενδιαφέρει.


Πρόσωπα: Ο πνευματικός σας. Ένας δάσκαλος, ένας άνθρωπος σοφός, δάσκαλος, γκουρού, μοναχός. Ένα σεβάσμιο και ηλικιωμένο πρόσωπο. Κάποιος που βρίσκεται σε οικειοθελή απομόνωση. Ένα πρόσωπο συνετό και υπομονετικό. 


Ανάποδα:
Απόρριψη, άρνηση της σοφίας.

Υπερβολική απομόνωση, μοναξιά, εξορία. Αίσθημα απόρριψης. Πένθος και θλίψη. Έλλειψη επικοινωνίας. Υποψία. Ανησυχία. Αυταπάτη, αυτολύπηση, νευρικότητα. Αίσθηση ότι κανείς δεν μας αγαπά.

Ο Ερημίτης ανάποδα μας προειδοποιεί ότι, ίσως μας έχει γίνει δεύτερη φύση να κάνουμε όλα τα πράγματα με τον δικό μας μόνο τρόπο και απορρίπτουμε κάθε σοφή συμβουλή και σωστή πληροφορία. Έχουμε την τάση να αποκόβουμε τους γύρω μας από την ζωή μας και αυτό μας οδηγεί στην μοναξιά και την απομόνωση και μας κάνει να νιώθουμε απόρριψη. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα οδηγηθούμε στην διάλυση ενός συναισθηματικού δεσμού ή γάμου.

Πρόσωπα: Εγωιστές, αδαείς και ανόητοι άνθρωποι. Ίσως άτομα αντικοινωνικά και μοναχικά. Κάποιος που αρνείται να δει την αλήθεια. 


10. Ο Τροχός της Τύχης


Ίσια:
Μια αλλαγή προς το καλύτερο

Πρόοδος, ευκαιρία, καλοτυχία, σημαντικές εξελίξεις και βελτιώσεις. Ραγδαία αλλαγή. Μοίρα, πεπρωμένο. Απροσδόκητη τροπή με ευνοϊκή έκβαση, εύνοια της τύχης. Το τέλος μιας φάσης και η αρχή μιας άλλης. Βελτίωση συνθηκών. Τυχερά παιχνίδια. Καινούργιο αυτοκίνητο. Κάρμα.

Η ζωή σας μπαίνει σε μια καινούργια φάση, όπου η τύχη σας ευνοεί ιδιαίτερα και όλα εξελίσσονται και προοδεύουν βελτιώνοντας την ζωή σας. Μία απροσδόκητη αλλαγή καταστάσεων βάζει τέλος στις δυσκολίες σας και σηματοδοτεί μία ευτυχισμένη περίοδο γεμάτη καλοτυχία και επιτυχία. Ίσως θα πρέπει να πάρετε μία πολύ σοβαρή απόφαση που θα επηρεάσει πολύ τα γεγονότα στην ζωή σας. Βάζετε τέλος σε κάτι παλιό και ξεκινάτε για κάτι καινούργιο. Κάποιες φορές, μπορεί να σημαίνει κυριολεκτικά απόκτηση καινούργιου αυτοκινήτου. Καλή τύχη μπροστά σας.

Πρόσωπα: Χρηματιστές, επενδυτές, τζογαδόροι, τυχεροί άνθρωποι.

Ανάποδα: Ρόδα είναι και γυρίζει. Ότι ανεβαίνει κατεβαίνει.

Αλλαγή προς το χειρότερο, αποτυχία, απροσδόκητα εμπόδια, στασιμότητα, επιδείνωση. Ατυχία, απογοήτευση, τέλμα, αδιέξοδο, αίσθηση αποσυντονισμού. Μερικές φορές σημαίνει αντίσταση σε κάθε θετική και ευνοϊκή αλλαγή. Μια κατάσταση που θα συνεχίσει να χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται. Γύρισμα της τύχης, άσχημα παιχνίδια της μοίρας.

Οι συνθήκες γύρω σας αλλάζουν απροσδόκητα προς το χειρότερο. Οι ελπίδες σας γκρεμίζονται και οι ευχές σας δεν πραγματοποιούνται. Τώρα δεν είναι η ώρα να πάρετε ρίσκα γιατί οι καταστάσεις γύρω σας επιδεινώνονται, Βρίσκεστε σε κακό σημείο προς το παρόν και θα πρέπει να κάνετε υπομονή μέχρι να αλλάξει η τύχη σας προς το καλύτερο.

Πρόσωπα: Αυτοί που πάντα χάνουν. Οι άτυχοι.


11*. Η Δικαιοσύνη


Ίσια: Ένα δίκαιο αποτέλεσμα. Κάποιος μας κρίνει.

Νομικές υποθέσεις, αρμονία, αποκατάσταση της ισορροπίας, δικαιοσύνη, διαμεσολάβηση, αμεροληψία, ουδετερότητα, διατήρηση των λεπτών ισορροπιών. Νόμος και τάξη. Μία δίκη, δικαστήριο, μηνύσεις, νομική διαμάχη, συμβόλαια, δεσμευτικές συμφωνίες, συμβιβασμός. Σύμφωνο συμβίωσης, προγαμιαίο συμβόλαιο, ή και διαζύγιο, ανάλογα πάντα με τα γύρω χαρτιά.

Αυτό το χαρτί συνήθως εμφανίζεται όταν πρέπει να πάρουμε μία πολύ σοβαρή και καλοζυγισμένη απόφαση, για την οποία πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πολυάριθμους και διαφορετικούς παράγοντες. Είναι ένα χαρτί ηρεμίας και ισορροπίας που μας προτρέπει να πάρουμε τον χρόνο μας και να σκεφτούμε προσεκτικά λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους, προτού κρίνουμε κάτι ή κάποιον. Όχι στα βιαστικά και επιπόλαια συμπεράσματα. Πρέπει να ακούσουμε αμερόληπτα την θέση του άλλου προτού κάνουμε μια επιλογή ηθικού χαρακτήρα. Εμπεριέχει ιδιαίτερα την έννοια της δικαιοσύνης, με την έννοια της αμεροληψίας. Γενικότερα σημαίνει ότι θα λάμψει η δικαιοσύνη σε όλους τους τομείς.

Η Δικαιοσύνη μπορεί επίσης να σημαίνει εμπλοκή σε νομικά θέματα, τα οποία θα λυθούν με δίκαιο και ψύχραιμο τρόπο. Αν κάποιος μας έβλαψε είναι πολύ πιθανό να μας ζητήσει συγγνώμη πολύ σύντομα, ενώ αν βλάψαμε εμείς κάποιον θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες.

Πρόσωπα: Δικηγόροι, δικαστές, μάρτυρες, το δικαστήριο, κάποιος που πρέπει να πάρει μια απόφαση, κάποιος που απολογείται.

Ανάποδα: Μας κρίνουν άδικα

Αδικία, καθυστερημένη απονομή δικαιοσύνης, άδικη μεταχείριση, έλλειψη δέσμευσης. Δεν παίρνουμε αυτό που δικαιούμαστε, έλλειψη ισορροπίας, ψευδείς κατηγορίες. Άρνηση να απολογηθούμε, λάθος απόφαση. Μεροληψία, παράνομες πράξεις. Getting away with murder...

Ίσως έχουμε πέσει θύμα ψευδών κατηγοριών, ή καθυστερεί η απονομή δικαιοσύνης σε κάτι που μας αφορά. Μπορεί να νιώθουμε αδικημένοι και θύματα προκατάληψης. Ίσως σημαίνει ότι πρέπει να σοβαρευτούμε και να πάρουμε την σωστή απόφαση χωρίς δικαιολογίες. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις μας δείχνει ότι κάποιος κάνει κατάχρηση της εξουσίας ή της δύναμής του. Αν είμαστε στην μέση μιας δικαστικής υπόθεσης το αποτέλεσμα μάλλον δεν θα είναι ευνοϊκό για μας (ιδιαίτερα αν έχει εμφανιστεί το 6 μπαστούνι ανάποδα). Σε περίπτωση που πρόκειται να δώσουμε κάποιες εξετάσεις ή διαγωνίσματα, θα πρέπει να προετοιμαστούμε καλύτερα, γιατί οι γνώσεις μας δεν είναι επαρκείς.

Πρόσωπα: Αυτοί που κατηγορούν άδικα και ψευδώς τους άλλους. Όσοι κάνουν διακρίσεις εις βάρος άλλων. Όσοι αρνούνται να απολογηθούν και δεν μετανιώνουν για τα λάθη τους. Χειριστικοί άνθρωποι, μαφιόζοι, διεφθαρμένοι εκπρόσωποι του νομικού συστήματος, διεφθαρμένοι αστυνομικοί. Κλέφτες και καταχραστές.

*Σε κάποιες τράπουλες η Δικαιοσύνη είναι το νούμερο 8.

12. Ο Κρεμασμένος


Ίσια: Μία νέα προοπτική, αναβολή. Μία περίοδος δοκιμής, ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε. Μία νέα οπτική. Ανιδιοτέλεια, αυτοθυσία, δέσμευση, αφοσίωση. Το να τολμάς να είσαι διαφορετικός.

Τώρα είναι η στιγμή να κάνουμε μία παύση, να σταματήσουμε ότι κάνουμε για να το εξετάσουμε ξανά, να το δούμε από μια νέα οπτική. Ίσως νιώθουμε ότι ο χρόνος κυλάει αργά και ότι βρισκόμαστε μετέωροι. Είναι μια περίοδος μετάβασης από κάτι παλιό σε κάτι νέο και νιώθουμε ότι έχουμε παγιδευτεί κάπου ανάμεσα. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μία θυσία για να πετύχει κάτι πολύ σημαντικό, ή ότι έχουμε μία πρωτοποριακή άποψη που οι γύρω μας δεν την αποδέχονται γιατί δεν την καταλαβαίνουν.

Πρόσωπα: Όσοι με ανιδιοτέλεια αφιερώνονται σε έναν υψηλό σκοπό. Αυτός που αποσύρεται από τα εγκόσμια για να διαλογιστεί. Κάποιος που τολμάει να είναι διαφορετικός. Ένας πνευματικός άνθρωπος.

Ανάποδα: Αναίτια και άχρηστη θυσία. Υλισμός. Το σύνδρομο του μάρτυρα. Μία κακή οικονομική απόφαση. 

Για κάποιον λόγο δεν είμαστε αληθινοί με τον εαυτό μας. Μπορεί επίσης να θυσιάζουμε τον εαυτό μας και αυτά που θέλουμε χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι ή για κάποιον που δεν το αξίζει. Μερικές φορές ο Κρεμασμένος όταν εμφανίζεται αντεστραμμένος σημαίνει ότι προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες κάποιου άλλου παραμερίζοντας τα δικά μας θέλω. Ίσως φοβόμαστε μήπως δυσαρεστήσουμε τους γύρω μας αν υποστηρίξουμε τις απόψεις μας και ακολουθήσουμε τον δικό μας δρόμο. Εάν το θέμα που ρωτάτε είναι οικονομικό, προσοχή γιατί υπάρχει περίπτωση να κάνουμε μία κακή επένδυση ή ακόμη και να ζημιωθούμε επιλέγοντας την φοροδιαφυγή.

Σε περίπτωση που τα υπόλοιπα χαρτιά είναι ευνοϊκά, ο κρεμασμένος μπορεί να σημαίνει απλώς ότι μια περίοδος αναμονής και απραξίας που μας ταλαιπώρησε φτάνει στο τέλος της.

Πρόσωπα: Εγωϊστές και όσοι δεν μπορούν να δεσμευτούν ή να συγκεντρωθούν σε κάτι.