Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Επιλέγοντας έναν λίθο: Το χρώμα και ο συμβολισμός του

Οι λίθοι και οι κρύσταλλοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της δικής μας προσωπικής καθημερινής μαγείας. Εδώ και χιλιετηρίδες χρησιμοποιούνται ως φυλαχτά, γούρια, ως μέσο θεραπείας και το κυριότερο, ως ενεργειακά «πηνία» για την πρακτική της θετικής και θεραπευτικής μαγείας. Θεωρούνται από πολλούς (και από μένα προσωπικά) ως μικρά κομμάτια της ενεργειακής δύναμης που η γη κρύβει μέσα της και οι ιδιότητές τους εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως τους πλανήτες που κυβερνούν κάθε λίθο και το στοιχείο που τους αντιστοιχεί. Επειδή η ενεργειακή πρακτική λειτουργεί με εικόνες και συμβολισμούς παίζει επίσης ρόλο και το χρώμα κάθε λίθου. Μέσα από την δική μου εμπειρία έχω διαπιστώσει ότι όντως οι λίθοι και οι κρύσταλλοι έχουν μία τεράστια δυναμική. Οι δονήσεις τους επηρεάζουν ανάλογα τον χώρο που βρίσκονται και το πρόσωπο που τους φοράει ή τους φέρει μαζί του.
Προσωπικά πιστεύω, όσο εξωπραγματικό κι αν ακούγεται, ότι στην πραγματικότητα δεν κατέχεις ποτέ έναν λίθο. Δεν είναι ιδιοκτησία σου. Είναι απλώς ένα μικρό μαγικό κομμάτι δύναμης που βρέθηκε στον δρόμο σου για να σε βοηθήσει και θα πρέπει να τον χαρίσεις κι εσύ αντίστοιχα σε όποιον τον έχει μεγαλύτερη ανάγκη από σένα. Έχω κατέβει άπειρες φορές στο κέντρο της Αθήνας για να αγοράσω λίθους και να πιω έναν καφέ μετά χαζεύοντάς τους. Κάθε φορά γυρνάω σπίτι χαρούμενη και σίγουρη ότι αυτή τη φορά θα τους κρατήσω. Πάντοτε όμως κάτι γίνεται, όλο και κάποιος μου λέει ότι χρειάζεται βοήθεια με κάποιο πρόβλημά του και τελικά ο φρεσκοαγορασμένος μου λίθος περνάει σε άλλα χέρια με σκοπό να βοηθήσει στο τρέχον πρόβλημα. Μολονότι λοιπόν τελικά κρατώ μόνο τους προσωπικούς μου λίθους (που είναι μόνο τρεις) νιώθω μεγάλη χαρά ξέροντας ότι τα καινούργια αποκτήματά μου βρήκαν καλύτερη χρήση από το να υπάρχουν απλά σε μία συλλογή.

Όταν πρόκειται να αγοράσουμε έναν λίθο, καλό θα ήταν να έχουμε υπόψη μας τέσσερα πράγματα:

 • Ακολουθούμε το ένστικτό μας και το τι μας «λέει» μία πέτρα. Αν δεν μας «τραβάει», δεν μας κάνει. Οι δονήσεις του δεν μας ταιριάζουν. 
 • Αν την χρειαζόμαστε για κάποιον ιδιαίτερο λόγο, θα ήταν καλό πρώτα να ενημερωθούμε για τις ιδιότητές της, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.  
 • Δεν επιλέγουμε ποτέ μία πέτρα απλά και μόνο επειδή αντιστοιχεί στο ζώδιό μας. Κι αυτό γιατί οι αντιστοιχίες ζωδίων και λίθων προέκυψαν πολύ αργότερα στην ιστορία και δεν είναι απόλυτα ακριβείς. Οι πραγματικοί μελετητές είναι αρκετά επιφυλακτικοί επάνω στο θέμα αυτό. Οι αντιστοιχίες που σήμερα είναι ευρέως γνωστές είναι κυρίως ευρήματα της Αμερικανικής Ένωσης Κοσμηματοποιών, προκειμένου να αυξάνονται οι πωλήσεις κοσμημάτων.
 • Δεν αγοράζουμε ότι πιο ακριβό βρούμε με την αίσθηση ότι το κόστος σημαίνει ποιότητα. Η πνευματικότητα δεν θα πρέπει να κοστίζει, αλλά να στηρίζεται στην απλότητα. Κι επειδή αυτό που ενεργοποιεί τα πάντα είναι η δύναμη του νου και η ενέργειά μας, ακόμα και ένας αμέθυστος β’ κατηγορίας θα μας βοηθήσει το ίδιο με έναν πανάκριβο του είδους.
Παρακάτω, αλλά και σε επόμενες αναρτήσεις, θα σας παραθέσω δυνατότητες επιλογής λίθων ανάλογα με το χρώμα, τον πλανήτη και το στοιχείο που συνδέονται, καθώς επίσης και ανάλογα με τις γνωστές θεραπευτικές ιδιότητες που του αναγνωρίζουν. Στην σελίδα "Λίθοι & Κρύσταλλοι" που υπάρχει σ' αυτό το ιστολόγιο, κάνω μία προσπάθεια μέσα από προσωπική έρευνα να συγκεντρώσω πληροφορίες για τους γνωστούς λίθους, ώστε να έχετε μία πιο πλήρη εικόνα.
 
Επιλογή λίθου ανάλογα με τον συμβολισμό του χρώματος:

Όλοι οι λίθοι διαθέτουν τις δικές τους ιδιότητες και δονήσεις. Όλοι τους έχουν θεραπευτική επίδραση στο σώμα και στο πνεύμα και ταυτόχρονα με τις δυνάμεις τους προστατεύουν, ενδυναμώνουν ή ηρεμούν. Τονίζω ξανά, ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται παράλληλα και συνδυαστικά με την ορθόδοξη ιατρική. Αυτό όμως που πάντα πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι η θεραπευτική δύναμη πηγάζει κυρίως από μέσα μας.

Πράσινος Μαλαχίτης
 Πράσινο
Το πράσινο χρώμα ανέκαθεν ταυτιζόταν με την φύση, την γονιμότητα και το δώρο της ζωής. Οι λίθοι αυτού του χρώματος συνδέονται με τον πλανήτη Αφροδίτη και το στοιχείο της γης. Θεωρείται ότι προσελκύουν υλικό πλούτο, ευημερία και τύχη. Οι δονήσεις τους μας βοηθούν να εναρμονιστούμε με την γη και την φύση, γι' αυτό μας χαρίζουν εσωτερική ισορροπία. Είναι επίσης λίθοι με θεραπευτικές ιδιότητες.Αζουρίτης

Μπλε και γαλάζιο
Το χρώμα της θάλασσας, του ύπνου, της γαλήνης και του λυκόφωτος. Οι μπλε και οι γαλάζιοι λίθοι συνδέονται με το στοιχείο του νερού και με την πλανητική επιρροή του Ποσειδώνα. Θεωρούνται ισχυροί θεραπευτικοί λίθοι για σχεδόν όλα τα σωματικά προβλήματα, ακόμα και την ανακούφιση ή την ελάττωση του πόνου. Πνευματικά συνδέονται επίσης με τον εξαγνισμό και την κάθαρση σε φυσικό και ψυχικό επίπεδο.


Ροζ Αχάτης
 Ροζ

Οι πέτρες με ροζ χρώμα εκπέμπουν δονήσεις έλξης, λειτουργούν σαν ενεργειακοί δέκτες και συνδέονται με την αγάπη ως ευρύτερη έννοια. Εδώ και αιώνες χρησιμοποιούνται για να προσελκύσουν την αγάπη, για να ενδυναμώσουν τα συναισθήματα σε μία σχέση ή και για να αγαπήσουμε υγιώς τον ίδιο μας τον εαυτό. Προκαλούν ηρεμία και γαλήνη στο σώμα και το πνεύμα, ενώ ταυτόχρονα ευνοούν την ευτυχία, το γέλιο και την χαρά.
Αμέθυστος


Μωβ

Οι μωβ αλλά και οι λουλακί λίθοι βρίσκονται υπό την πλανητική επιρροή του Δία και του Ποσειδώνα. Εδώ και αιώνες θεωρούνται πέτρες πνευματικές, συνδεδεμένες με τον μυστικισμό και τον εξαγνισμό. Οι δονήσεις τους βοηθούν τον διαλογισμό, την μαντεία και οποιαδήποτε άλλη διαδικασία συνδέεται με το υποσυνείδητο και τις ψυχικές δυνάμεις. Οι μωβ λίθοι είναι επίσης θεραπευτικοί και προσδίδουν ηρεμία.Αιματίτης
 Μαύρο

Οι μαύροι λίθοι αντιπροσωπεύουν την γη και την σταθερότητα και κυβερνούνται από τον Κρόνο, τον πλανήτη του ελέγχου και του περιορισμού. Εντείνουν τον αυτοέλεγχο, την αντοχή και την ήρεμη εσωτερική δύναμη. Θεωρούνται επίσης προστατευτικοί λίθοι.

MoonstoneΛευκό

Οι λευκές πέτρες θεωρούνται φυλαχτά καλοτυχίας. Επηρεάζονται από την Σελήνη και γι' αυτό συνδέονται με τον ψυχισμό, το υποσυνείδητο και τον ύπνο. Επειδή η Σελήνη λάμπει την νύχτα, οι πέτρες της μας προστατεύουν όταν πέσει το σκοτάδι, ειδικά όταν βρισκόμαστε μόνοι.
Κίτρινος Αχάτης
 Κίτρινο

 Οι κίτρινοι λίθοι συνδέονται με το στοιχείο του αέρα και πλανητικά επηρεάζονται από τον Ήλιο και τον Ερμή. Ευνοούν την επικοινωνία, και την έκφραση, τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο, γι' αυτό χρησιμοποιούνται από συγγραφείς και δημόσιους ομιλητές. Ενδυναμώνουν τον συνειδητό νου και τον οραματισμό.


Ρουμπίνι
Κόκκινο

Το κόκκινο συμβολίζει το αίμα, την γέννηση, τον θάνατο και για κάποιους πολιτισμούς είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Θεϊκή δύναμη. Οι κόκκινες πέτρες εκπέμπουν έντονα ενέργεια, επηρεάζονται από τον πλανήτη Άρη και το στοιχείο που τις διέπει είναι η φωτιά. Χάρη στην δυναμική τους φύση προσφέρουν προστασία, ενώ παράλληλα ενισχύουν την δύναμη της θέλησης, τονώνουν την γενναιότητα της ψυχής και μεταδίδουν στο φυσικό σώμα ενέργεια.

13 σχόλια:

 1. ένα μαυροκόκκινο λίθο για μένα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ego ixa ena litho mov. amethistos prepei na itan kai ekane 2,5 euro! ixa prospathisei na kano kati askiseis alla den ixa tosi isixia sto xoro mou ekino ton kero! mias pou ime skorpios to agapimeno mou xroma einai to mov kai to epomeno einai to mavro! molis giriso ellada tha psakso na ton vro... ta leme!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νομίζω ότι θα πάω να πάρω ένα ροζ λίθο!Ευχαριστούμε για το όμορφο, ενδιαφέρον και χρωματιστό post! :)
  Καλημέρες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ναι παιδιά να πάρετε λίθους! Σε επόμενες αναρτήσεις θα σας πω και πώς να τους "καθαρίσετε" για να συντονιστούν μαζί σας:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλησπέρα.
  Μόλις πριν από λίγο ανακάλυψα το blog και πολύ μου αρέσει.
  Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: μπορούμε να έχουμε επάνω μας δύο διαφορετικούς κρυστάλλους?
  Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλησπέρα και ευχαριστώ για το θετικό σχόλιο! Ναι μπορούμε να φοράμε ή να έχουμε επάνω μας δύο διαφορετικούς κρυστάλλους, αρκεί να μην "αλληλοεξουδετερώνονται". Για παράδειγμα, δεν θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα αν φοράμε έναν λίθο που προκαλεί ηρεμία και γαλήνη μαζί με έναν που πυροδοτεί την ενεργητικότητα και την ζωτικότητα. Μπορούμε να φοράμε μαζί λίθους που η ιδιότητές τους συγκλίνουν και αλληλοσυμπληρώνονται.
  Σας ευχαριστώ και πάλι και σας εύχομαι ένα υπέροχο βράδυ:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα.
   Οπότε εάν κατάλαβα τα αναφερόμενα στο πιο πάνω άρθρο, επειδή έχω στην κατοχή μου κίτρινο χαλαζία (δεν το έχω βάλει επάνω μου ακόμη αφού θα πρέπει να "καθαριστεί" ενεργειακά πρώτα), θα μπορούσα να τον συνδυάσω με μία μωβ λίθο?
   Βέβαια τα αγαπημένα μου χρώματα είναι το γαλάζιο, λευκό και κόκκινο. Ιδίως το τελευταίο το λατρεύω.
   Ευχαριστώ και να έχετε μία υπέροχα φωτεινή ημέρα.

   Διαγραφή
 7. Καλημέρα Ιωάννα,
  Ναι και βέβαια μπορείτε να φορέσετε έναν κιτρίνη (κίτρινο χαλαζία) με έναν μωβ λίθο ή κρύσταλλο. Όσο για το κόκκινο που σας αρέσει, θα μπορούατε να φορέσετε κόκκινο αχάτη που είναι μία πέτρα προστατευτική, οι δονήσεις της ελκύουν την αγάπη και την συμπάθεια και σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς την χρησιμοποιούσαν για να απωθήσουν την αρνητική ενέργεια που εμείς χαρακτηρίζουμε ώς "κακό μάτι". Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε τον κόκκινο ίασπη. Ο κόκκινος Ίασπις είναι μία πέτρα που οι βασίλισσες ανά των αρχαίων χρόνων προτιμούσαν γιατί προωθεί και τονίζει την ομορφιά, την γοητεία και την χάρη. Οι προστατευτικές του δυνάμεις έχουν την ιδιότητα να αντανακλούν την αρνητική ενέργεια και να την στέλνουν πίσω σε αυτόν που την προκάλεσε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. kalispera ego skeftome na paro enan aimatiti alla exo mia aporia sxetika me to pos na ton fortiso gt ego 3ero oti o aimatitis ine li8os tis iasis kai sto parapano ar8o lei oti i mavri li8i entinun tin antoxi kai dinun esoteriki dinami dld ego tora otan 8elo na fortiso ton li8o mu ti 8a oramatisto????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Γεια σας. Θα μπορούσατε να μου πείτε αν οι λίθοι μάτι τίγρης, σοδαλίτης και λάπις λάζουλι να φορεθούν μαζί? ο σοδαλίτης φέρνει ηρεμία και το μάτι τίγρης ενεργητικότητα όμως για κάποιο λόγο νώθω πως θέλω να τους φορέσω μαζί. Πιστεύετε πως δεν είναι καλή ιδέα δεδομένου ότι οι ιδιότητες τους είναι αντικρουόμενες?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Γεια σας. Θα μπορούσατε να μου πείτε αν οι λίθοι μάτι τίγρης, σοδαλίτης και λάπις λάζουλι να φορεθούν μαζί? ο σοδαλίτης φέρνει ηρεμία και το μάτι τίγρης ενεργητικότητα όμως για κάποιο λόγο νώθω πως θέλω να τους φορέσω μαζί. Πιστεύετε πως δεν είναι καλή ιδέα δεδομένου ότι οι ιδιότητες τους είναι αντικρουόμενες?

  ΑπάντησηΔιαγραφή